Fiets Route.nl

Op Route.nl staan maar liefst 40.000 fiets en wandelroutes door heel Nederland.

Er zijn een tweetal routes speciaal voor De Radstake bedacht voor U! Mooie routes door de Achterhoek en langs De Radstake. 

Hoe werkt Route.nl:

1) Via de site http://www.route.nl zoekt u de gewenste de route. Wilt u direct de routes langs De Radstake zoeken, type dan De Radstake in. Of zoek via de twee genoemde route nummers hieronder. Routekaart kan geprint worden.

2) Bedenk zelf een route en print hiervan een routekaart.  

3) Installeer de App van Route.nl. Zo is de route info gemakkelijk toegankelijk en er zijn nog meer voordelen.
; KLIK HIER ; voor de Route.nl app

Bij De Radstake is een oplaadpunt aanwezig voor uw E-Bike, een uitgebreid terras (ook gedeeltelijk overdekt) en gratis parkeer mogelijkheid. Ons terras en restaurant is geopend voor koffie, lunch en diner.  

Er zijn maar liefst twee fiets routes die speciaal langs De Radstake als opstappunt lopen:

Fietsroute 138257 ; Rondje Lichtenvoorde 

Fietsroute 381653 ; Over de grens naar het Duitse BocholtOmschrijving route Over de grens naar het Duitse Bocholt

Vanuit het oosten van Gelderland fiets je binnen een mum van tijd de Duitse grens over naar de mooiste gebieden. Deze route neemt je vanuit de omgeving van Varsseveld mee naar de Duitse stad Bocholt. Onderweg fiets je door groene buitengebieden en je komt langs leuke bezienswaardigheden.

Van Nederland naar Duitsland
Op het eerste gedeelte van deze route fiets je voornamelijk langs uitgestrekte landbouwgebieden. Een heerlijke route om je gedachten de vrije loop te laten gaan en even tot rust te komen. Je fietst in één ruk de Duitse grens over naar Bocholt zonder onderbrekingen zoals dorpjes. Bocholt is een kleine stad met een historische binnenstad. Ben je toe aan een pauze? Stap dan even van je fiets af en zoek een terrasje op voor een hapje en een drankje. Dan kun je daarna je weg naar Varsseveld vervolgen. Onderweg kom je langs de Waterradmolen en de Wenninkmolen.

Herberg de Radstake
Vervolgens fiets je Varsseveld binnen, waar je een bezoekje kunt brengen aan Museumboerderij Het Hofshuus. Hier leer je meer over het boerenleven van de vorige eeuw. Het eindpunt van deze fietsroute ligt bij Herberg de Radstake. Het gezellige terras van de Radstake nodigt je meteen uit om er neer te strijken met een lekker drankje of een hapje.

De Varsseveldse Kopjes
Rondom Varsseveld ligt een landschap met dekzandkopjes met kleinschalige reliëfverschillen. Dit gebied wordt de Varsseveldse kopjes genoemd. Deze kleine heuveltjes zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Het was toen zo koud in Nederland dat er nauwelijks vegetatie was. De wind had daardoor vrij spel en zand werd van de ene naar de andere plek verplaatst. Zo ontstonden er kleine zandheuveltjes in het landschap.

Omschrijving route Radstake opstappunt; 138257 Rondje Lichtenvoorde

Verken het schilderachtige, kleinschalige landschap dat zich kenmerkt door de sprookjesachtige doorkijkjes in een half open gebied. Het samenspel van houtwallen, heggen, boerderijen, akkers en beken geeft de omgeving wat spannends mee. Het coulisselandschap kent daarnaast vele landgoederen en kastelen die typerend zijn voor het gebied.

Rondom Lichtenvoorde kijk je je ogen uit in een ongekend mooie omgeving van ons land. Het dorpje Lichtenvoorde vormt het kloppende hart van deze route. Jaarlijks worden er veel evenementen in het dorp georganiseerd. Vooral de Zwarte Cross, dat met 150.000 bezoekers aan het einde van juli het grootste betaald muziekfestival van Nederland en de grootste motorcross ter wereld is, en het bloemencorso dat op de tweede zondag van september wordt georganiseerd, zijn populair. Bijzondere vermelding verdient ook de toewijzing van de titel van de “De Groenste Gemeente van Nederland” en de tweede plek in de internationale variant van die competitie.

De fietstocht begint bij Herberg De Radstake, gelegen in een spannend domein waar vroeger struikrovers de scepter zwaaiden. Deze gezellige herberg is de ideale uitvalsbasis voor fietsers, maar biedt ook huifkartochten aan. Begin je route goed met een lekker kopje koffie. Zo geef je jezelf een uitstekende start van deze ruim 57 kilometer lange fietstocht.

In het buitengebied van het kerkdorpje Beltrum vind je het agrarische bedrijf van de familie Stegers. Behalve een varkensfokkerij, bestieren zij ook met verve een prachtige wijngaard. Op twee hectare worden zes verschillende rassen geteeld. Wie een bezoekje wil brengen aan de wijngaard kan een rondleiding en proeverij boeken. Vervolgens tref je Openluchtmuseum Erve Kots aan. Hier zie je hoe het boerenleven in de Achterhoek er vroeger aan toe ging. Een prachtig decor van oude boerderijen, een historische rosoliemolen en een ouderwets “brouwhoes” waar bier gebrouwen wordt maken een bezichtiging van het museum tot een authentieke ervaring.

Via het kapel of kruis bij Vragender kom je bij molen Hermien aan. De achtkante houten beltmolen staat op het terrein dat vroeger bij het kasteel van Harreveld hoorde. Doordat hij op een kunstmatig aangelegde heuvel staat, zie je de prachtige molen al van veraf staan. De molen werd in 1819 gebouwd en in 1936 werd er een elektrisch gemaal in de korenmolen geplaatst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de molen stil te staan, maar de molen is altijd goed onderhouden geweest. Anno 2014 wordt er met een steenkoppel nog steeds gedemonstreerd hoe je veevoer maalt.